Zoeken

Bietenburger

Een burger is altijd goed, iedereen vindt het lekker. En ik kan het weten, want ik heb drie kinderen die nogal grillig reageren op wat ik ze voorschotel. Een burger, in welke vorm ook, gaat er eigenlijk altijd wel in. En als ik deze vegan bietenburger voor ze maak, is dat nog een gezonde maaltijd ook. Zelf eet ik ‘m dan weer graag met friet en mayo, want waarom niet, maar dat maakt het alweer een stuk minder gezond. Skip de friet gerust als je liever voor gezond gaat (of jaaa: doe lekker home made zoete aardappelfriet), alleen beloof me dan wel dat je er twee neemt. Anders heb je na een uur weer honger en dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

Nodig (voor vier dikke, of zes kleinere burgers)

1 el olie

2 bietjes, geschild

1 rode ui, grof gesneden

2 t knoflook, grof gesneden

1 tl lichte misopasta

1 el sojasaus

1 tl sesamolie

5 el kikkererwtenmeel (+ extra als het mengsel te zacht is)

65 gr havermout

125 gr zeewiersalade

Handje spinazie

Zout/peper

Vier/zes broodjes

Vegan mayonaise


Pak alvast

Keukenmachine

Koekenpan

Schaal om de ingrediënten in te mengen


Doen

1. Doe de bietjes, ui, knoflook, misopasta, sojasaus en sesamolie en zout/peper naar smaak in de keukenmachine en mix tot er een grof mengsel overblijft (je moet nog wel stukjes zien!)

2. Hevel over in een schaal en vermeng met het kikkererwtenmeel en de havermout. Als het mengsel niet stevig genoeg is (je moet er wel burgers van kunnen maken), voeg je er nog een eetlepel kikkererwtenmeel aan toe.

3. Verdeel in vieren en vorm vier burgers met je handen. Leg op een bord, dek af met folie, en laat een minuut of tien opstijven in de koelkast.

4. Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.

5. Bak de burgers in tien minuten gaar, keer regelmatig.

6. Besmeer de broodjes met een beetje sojasaus en wat vegan mayo. Beleg ze vervolgens met spinazie en de bietenburger. Garneer met zeewiersalade.