top of page
Zoeken

De beste vegan bolognese

Heel eerlijk: het was niet eenvoudig om die klassieke, heilige Italiaanse bolognese te ‘veganizen’. Aan deze versie zijn dan ook heel wat pogingen vooraf gegaan die maar mwa waren. Of zelfs mehhh. Echt, om chagrijnig van te worden. Maar geloof me als ik zeg dat dit ’m is. Hier wordt niemand chagrijnig van. Sterker, het maakt gelukkig. Intens.

Het geheim: uiteindelijk was het de misopasta, in combinatie met de edelgistvlokken en het balsamicoazijn die de pastasaus echt volwaardig maakt. Umami, troostrijk en gewoon goed. Ik mis de zoutige ansjovis die ik ‘vroeger’ door de saus deed niet. En zelfs de parmigiano mis ik niet. Bij mij thuis schept iedereen een tweede, derde keer op. Van mijn 1-jarige dochter ‘meer, meer!’ tot mijn man en ja zelfs die van 5 die nu effe in zo’n ‘lastige-eet-fase’ zit.

Dit recept bevat in de basis niet zoveel groenten, maar die kun je makkelijk toevoegen. Vaak serveer ik er een salade bij, maar soms rasp ik er bijvoorbeeld ook een winterpeen door (tegelijk met het gehakt toevoegen) of schep ik op het laatst een zak verse spinazie door de saus. En gestoomde bimi is er ook lekker bij.

Bereiding: 30 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 el olijfolie

1 rode ui, fijngesneden

3 knoflooktenen, in dunne plakjes

1 el gedroogde Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn, oregano, munt, of een combi)

400 gram vegetarisch gehakt (bijvoorbeeld van het merk Naturli)

1 el donkere misopasta

1 el edelgistvlokken

2 el balsamicoazijn

1 tl chilipoeder

1 blik gepelde tomaten

500 ml passata

Zout/peper

1 tl suiker

400 g pasta naar keuze

Verse basilicum, ter garnering

Verhit de olie en fruit de ui een paar minuten. Voeg de knoflook toe en vervolgens ook de gedroogde kruiden. Doe het vegetarische gehakt in de pan en bak het bruin. Dit duurt zo’n vijf tot acht minuten. Voeg dan het balsamicoazijn toe, net als de misopasta. Blijf goed roeren, zodat de smaakmakers zich vermengen met het gehakt. Voeg na drie minuten de edelgistvlokken en het chilipoeder toe. Roer even door en doe nu de gepelde tomaten en de passata in de pan. Breng op smaak met peper, zout en een kleine theelepel suiker. Laat nog tien minuutjes pruttelen met gesloten deksel. Kook ondertussen de pasta. Schep de pasta door de saus.

Serveer met verse basilicum en een salade.




bottom of page