top of page
Zoeken

Eet geen dierendag

Vandaag is het eet geen dierendag. Een dag om stil te staan bij het feit dat de meesten van ons verschil maken tussen dieren waarvan we houden en dieren die we eten. Eigenlijk is dat gek, zou je kunnen zeggen. Dat je het ene dier eet en het andere dier knuffelt. Ik vond dat zelf op een dag gek, dus toen deed ik het niet meer. 


#eetgeendierendag wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door Wakker Dier. Zij hebben uitgerekend dat Nederlanders per dag ruim 500.000 dieren eten. Dat is echt zo veel, vind je niet? En de meeste van die dieren brengen hun hele (onnatuurlijk korte) leven door in een kille wereld van staal en beton.


Steeds meer mensen hebben interesse voor de plantaardige keuken en dat maakt me gelukkig. Hou in gedachten: elke maaltijd heb je weer een keuze. Dus als je net, shiiiit, die tosti ham/kaas achter de kiezen hebt, kun je bij de volgende maaltijd misschien eens wat anders kiezen. Hoeft echt niet gelijk een berg droge linzen met rauwe spinazie te zijn hoor. Die sla ik zelf ook graag over. De keuze voor plantaardig is makkelijker dan je misschien denkt. Daarom geef ik je hieronder wat simpele opties om vlees te vervangen. Make your pick. #govegan

1 Vleesvervangers

De meest voor de hand liggende optie is om eens langs het schap met vleesvervangers te lopen. Eerlijk, tegenwoordig weet je niet wat je ziet. Er is zoveel keus. Van vegan burger tot worst en van spekjes tot vegakipschnitzel. Grote merken zoals de Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Beyond Meat en Vivera doen aardig hun best, maar ook veel huismerkproducten zijn hartstikke lekker. Probeer eens een vegetarische burger, een avondje taco's met vegakip, of misschien de beste vegan bolognese ever?


2 Tempeh of tofu

Je kunt ook voor tempeh of tofu kiezen. Tempeh zou je eventueel kunnen raspen om vervolgens verder te verwerken zoals je gewend bent met 'gehakt', maar je kunt het ook in plakjes of reepjes snijden en bakken, marineren, of frituren. Er zijn diverse soorten tofu, van zijdezachte tot stevige. Die laatste kom je het vaakst tegen in de supermarkt. Voordat je daarmee aan de slag gaat: zorg dat je er zoveel mogelijk vocht uitperst. Gewoon even klemmen in een schone theedoek en klaar ben je. Daarna marineer, bak, frituur, rook, of wok je er lustig op los. Zin in? Maak dan gauw dit broodje tempeh ketjap, deze Javaanse stoof, of check anders effe mijn recept voor Koreaanse gochujang tofu in mijn kookboek Vegan East.


3 Peulvruchten

Een gerecht waarin je zowel groenten als peulvruchten, zoals linzen, zwarte bonen, of kikkererwten verwerkt, levert je niet alleen een smaakvolle, maar ook een volwaardige maaltijd op. Het makkelijkst is om eens te beginnen met een curry, soep of een salade.

Heb je deze supermakkelijke gebakken rijst met zwarte bonensaus al geprobeerd? En voor wie ultieme herfsttroost zoekt, is deze hartverwarmende Indiase linzensoep ook altijd een succes.Vegan East

In mijn kookboek Vegan East vind je tachtig oosterse vegan gerechten bomvol smaak die razendsnel op tafel staan. Van streetfood tot spicy en van licht tot zoet. Ik ben onwijs trots op dit boek, waarvoor ik niet alleen de recepten heb ontwikkeld, maar ook de fotografie en styling heb gedaan. Ik heb het gemaakt omdat ik als vegan de Indische smaken van vroeger niet wilde missen en ervan overtuigd ben dat dat gevoel van missen ook nergens voor nodig is. Dit boek is mijn bewijs dat het elke dag eet geen dierendag kan zijn. En, leuk weetje, Vegan East is nog genomineerd voor een Vegan Award ook. Binnenkort kan er gestemd worden, spannend!Comments


bottom of page