top of page
Zoeken

Five spice burgers op gestoomde broodjes

Als je mensen te eten krijgt die een halve wenkbrauw optrekken als je zegt dat je vegan kookt, dan moet je burgers maken. Altijd. Iedereen is te porren voor een lekkere burger en met een beetje creativiteit mist zelfs de meest gepassioneerde vleeseter het vlees niet. Er zijn bovendien lekkere én makkelijke opties genoeg: de Beyond Meat-burger natuurlijk, of ook lekker: een wortel- of misschien deze bietenburgers.

deze burgers komen het best tot hun recht op een gestoomd broodje

Als ik zin heb in oosterse smaken, dan zijn deze five spice burgers een van mijn lievelings. Supersimpel om te maken, want je gebruikt vegetarisch gehakt. Er zijn verschillende vega-gehaktsoorten op de markt, maar ik gebruik het vegetarische gehakt van Naturli, want dat is niet alleen vegan, maar ook gewoon het lekkerste. Je kunt er makkelijk smaken aan toevoegen en het droogt niet zo gauw uit. (Geen aandelen, gewoon fan.)

De five spice burgers komen het best tot hun recht op een gestoomd broodje. Die kun je bij de toko halen, of zelf maken, wat op zich niet zo ingewikkeld is, alleen moet je wel effe weten wat je doet. Wat wel ontzettend verleidelijk is: elke toko heeft ze gewoon kant-en-klaar in de diepvries liggen en als ik supereerlijk ben, proef ik het verschil tussen zelfgemaakte en toko-buns niet echt zo heel erg… Zou kunnen dat je me nu een ware bun-barbaar vindt, maar ik weet het zeker: deze burgers maken dat weer goed.

Recept goed voor: 6 middelgrote burgers

Bereidingstijd: 15 min


Nodig

4 el arachideolie

3 sjalotjes, fijngesneden

4 t knoflook, in dunne plakjes

mespunt zout, mespunt gemalen peper

2 el five spice kruiden (poeder)

2 el goede sojasaus + extra voor afblussen

400 gram vegetarisch gehakt van Naturli (exclusief te koop bij AH)

1 el maïzena of kikkererwtenmeel

6 gestoomde broodjes

60 gram (gemengde) kiemgroenten

1 el vegan mayo (kant- en klaar, of zelfgemaakt)


Pak alvast

Steekvorm van 8 cm.

Schaal om het gehakt in te kruiden.

Koekenpan.

Stoommandje – of pan.

Bakpapier.


Doen

1. Bak de ui met een snufje zout in 1 el arachideolie glazig.

2. Voeg de knoflook en de five spice toe. Als het mengsel lekker begint te ruiken, haal je het uit de pan en laat het helemaal afkoelen (ik ben ongeduldig en zet het soms even in de vriezer)

3. Bekleed het stoommandje (of de pan) met bakpapier en prik er wat gaatjes in. Zet het mandje op een pan met een laagje water en breng dat alvast aan de kook.

4. Prak het gehakt met een vork in een kom. Voeg peper en zout toe en doe het gekoelde uienmengsel bij het gehakt. Schep goed door.

5. Voeg sojasaus toe. Kneed met één hand door elkaar.

6. Voeg de maïzena of het kikkererwtenmeel toe en kneed tot alles goed is vermengd.

7. Vorm met behulp van de uitsteekring zes mooie, gelijke burgers.

8. Stoom de broodjes gaar.

9. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de burgers voorzichtig, in drie à vier minuten per kant. Keer regelmatig.

10. Blus de burgers af met een klein scheutje sojasaus.

11. Besmeer elk broodje met wat vegan mayo, waarna je ze belegt met de burger.

12. Garneer met de kiemgroenten en serveer direct.

bottom of page