top of page
Zoeken

Gado gado-salade met ovenaardappeltjes

Een paar dagen terug las ik een quote van Michelle Obama. ‘Just do what works for you, because there will always be someone who thinks differently.’ Ik vind dat een mooie uitspraak. Niet vernieuwend, niks wat we al niet wisten, maar wel goed om af en toe even voor jezelf te herhalen. Helemaal vandaag, want het is soort van feest, want World Vegan Day. De eerste dag van een hele maand die wereldwijd in het teken staat van veganisme.

Op mijn blog, op Instagram, maar ook in mijn omgeving wil ik het liefst mensen op een positieve manier inspireren om te kiezen voor de plantaardige keuken. Voor één dag, of twee, of zeven. Ik wil laten zien, laten proberen, laten proeven dat je dat stukje vlees of die homp kaas helemaal niet mist als je zonder kookt. Of in elk geval: dat je echt heel lekker kunt eten als je eens kiest voor een bordje vegan. Ondertussen merk ik dat ik ergens ook bang ben dat mensen mij die maffe geitenwollensokkenhealthfreakheks vinden die ‘ptssss ook ineens veganist is geworden hoor’. Nu mag iedereen dat natuurlijk vinden en eigenlijk maakt dat ook geen zak uit, maar wat ik wel uit vind maken is als mensen het verhaal achter het veganisme belachelijk maken. Ja, natuurlijk kun je best hele leuke grapjes maken over vegans. Doe ik ook. En ja, het begint ook allemaal wel een beetje hipster te worden, maar één ding is zeker: het is niet hip. Het is geen trend. Het is bloedserieus. Veganisme gaat over een strijd tegen heel veel onnodig dierenleed. Geen populaire, of gezellige boodschap, wel het echte verhaal. Toch is die vorm van activisme – superheftige filmpjes delen, non-stop gruwelijke feiten opsommen, bozig worden als een vegan burger en een vleesburger in dezelfde pan worden gebakken, niet mijn manier. Dus ik doe zoals Michelle zegt. Ik respecteer het, bewonder het vaak, maar doe het anders. Omdat ik denk dat ik meer mensen bereik als ik ervoor kies om liefde te verspreiden. De liefde voor lekker eten. Dus ja, vandaag is het feest. Helemaal als je gaat voor een supermakkelijke gado gado-salade zoals deze. Zo makkelijk, heerlijk als bijgerecht, of gewoon als hoofdgerecht en naar smaak aan te passen.


Nodig (voor 2 personen)

2 el olie

1 rode ui, fijngesneden

2 knoflooktenen, fijngesneden

1 tomaat, in kleine blokjes

1 el sambal badjak

1 tl ketoembar

1 tl laos

4 el pindakaas (in mijn familie is die van AH eigen merk heilig)

2 el ketjap manis

1 el gembersiroop (evt te vervangen door 1 tl geraspte verse gember bij stap 2 en een schepje suiker bij stap 3)

1 el tomatenketchup

1 glas water (ongeveer 125 ml)

2 kroppen little gem, gehalveerd

300 gram haricots verts

100 gram taugé

Halve komkommer, in plakjes

4 aardappels met schil in partjes gesneden (ik nam roodschillige, maar krieltjes kan ook – neem er dan wel wat meer ;)

1 zakje cassavekroepoek

Peper/zout naar smaak


Pak alvast

Een bakplaat voor de aardappels.

Een steelpannetje voor de satésaus.

Een pannetje om de haricots verts in te blancheren.

Een grillpan.


Doen

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de aardappelpartjes met 1 el olie op een bakplaat en bak ze in zo’n 20 minuten knapperig.

2. Maak de satésaus. Verhit de resterende olie in het steelpannetje en fruit de ui met wat zout. Voeg de knoflook toe en kort daarna ook de tomaten. Roer even door. Voeg nu de sambal, de ketoembar en de laos toe.

3. Doe de pindakaas in de pan en roer goed door voordat je de ketjap, gembersiroop en de tomatenketchup toevoegt. Roer tot je een dikke saus hebt.

4. Voeg nu beetje bij beetje het water toe. Voeg pas een nieuw scheutje water toe als het water is opgenomen door de saus. Afhankelijk van de dikte die je wil, doe je er meer of minder water bij. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat sambal.

5. Blancheer de haricots verts en zet apart tot je de borden opmaakt.

6. Verhit de grillpan en gril de little gem kort.

7. Haal de aardappels uit de oven en verdeel samen met de little gem, haricots verts, komkommer, taugé en cassavekroepoek over twee borden. Serveer er een flinke lepel satésaus bij en zet een schaaltje met saus op tafel, want je gaat zeker weten voor nóg een lepel.


NOTITIE.

Voeg gerust groenten toe, of laat weg. Voeg gebakken tofu toe, of tempé. Ga voor gekookte aardappels, in plaats van voor gebakken. Dit is typisch zo’n recept dat je kunt aanpassen naar wat er bij jou in de koelkast ligt. Hoef je lekker de deur niet uit.

bottom of page