Zoeken

Gebakken rijst met zwarte bonensaus en paksoi

Voor gebakken rijst kun je me wakker maken. Eigenlijk niet echt natuurlijk, want zo onnodig. Sinds ik moeder ben is slaap heilig en degene die dat onnodig verstoort een eikel, maar wat ik bedoel te zeggen: een lekkere nasi goreng als ontbijt vind ik altijd een goed idee. Of als lunch, avondmaal, enfin, je snapt het. Doordeweeks is gebakken rijst met een paar uitbundige smaaktoevoegingen bovendien een uitkomst voor een eenvoudig, maar vooral troostrijk bord eten. Net als deze variant met zwarte bonensaus en paksoi. Staat binnen een half uurtje op tafel en lost al je problemen op. Het enige waar je in de voorbereiding even voor moet zorgen, is dat de rijst is afgekoeld voordat je gaat bakken.

Bereiding 30 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

400 g rijst

1 rode ui, fijngesneden

4 knoflooktenen, fijngesneden

1 rode peper, fijngesneden

2 el arachideolie

1 flinke el zwarte bonensaus

2 stuks paksoi, grofgesneden

400 g zwarte bonen (blik/pot), gespoeld en uitgelekt

2 el gebakken uitjes, ter garnering

Sambal & sojasaus, voor erbij

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat helemaal afkoelen.

Meng de ui met de knoflook en peper in een bakje. Verhit 1 theelepel olie in een wok en voeg een klein schepje van de mix toe. Fruit aan. Doe een tot twee opscheplepels rijst in de pan. Bak goed, blijf doorroeren. Hevel over in een schaal. Bak de rest van de rijst op dezelfde manier, tot zowel de ui-knoflook-pepermix als de rijst op is.

Doe de zwarte bonensaus in de wok, fruit even aan en voeg de paksoi toe. Bak een paar minuten mee, tot de groente wat is geslonken maar nog steeds een goeie bite heeft. Doe de rijst erbij, schep door en meng nu ook de zwarte bonen door de gebakken rijst.

Garneer met gebakken uitjes. Serveer direct, met sambal & sojasaus on the side en misschien wel een heel koud biertje.