top of page
Zoeken

Vegan gestoomde broodjes

Ik ben niet zo’n baktalent en dacht altijd dat het een behoorlijke toestand moest zijn om zelf steamed buns te maken. Tot ik als vegan zelf aan de bak moest (er zit vaak melkpoeder in de kant-en-klare variant). Wat blijkt: tis kinderlijk eenvoudig.

Bereiding 15 minuten + 10 minuten stomen

Rusttijd 1 uur

Voor 8 kleine of 4 grote broodjes

Ingrediënten

250 g bloem

20 g suiker

5 g gist

5 g baksoda

½ tl zout

140 ml sojamelk

extra nodig keukenmachine (optioneel) stoompan

Doe de ingrediënten in de kom van je keukenmachine met deeghaak, of, als je ambachtelijk met de hand kneedt, in een gewone kom.

Draai of kneed de eerste twee tot drie minuten voorzichtig tot er een samenhangend deeg vormt. Schakel dan over op een hogere stand (niet hoger dan 2) en draai nog zes tot acht minuten. In geval van ambachtelijk kneden: stort na die eerste paar minuten het deeg op het aanrecht en kneed een kleine 10 minuten door.

Laat het deeg, bedekt met een vochtige, schone theedoek, minstens een uur rusten op een warme plek.

Verdeel het deeg in vier tot acht bolletjes. Je kunt ze zo laten. Of rol ze plat uit en smeer ze in met een beetje arachideolie voordat je ze weer dichtvouwt. Je kunt op dit moment ook een vulling toevoegen en het deeg plooisgewijs dichtvouwen voor een speels effect.

Stoom in acht tot tien minuten gaar in de mand van een stoompan.

Voor een zwarte variant

Maak een sesampasta door 4 eetlepels zwarte, geroosterde sesamzaadjes in een hakmolentje of keukenmachine te vermalen. Maal net zo lang tot er olie vrijkomt. Dit kan wel vier tot zes minuten duren.

Voeg op dat moment 2 theelepels sesamolie toe. Maal verder. Voeg na een tijdje nog eens 2 theelepels sesamolie toe. Maal weer door. Voeg tenslotte nog eens 2 theelepels sesamolie toe, en laat draaien tot je een smeuïge pasta hebt.

Voeg de sesampasta vanaf het begin toe aan het basisrecept.


Comments


bottom of page