top of page
Zoeken

Gestoomde prei met spicy sojasaus

Prei is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde groentes. Meestal vind je ‘m onherkenbaar terug, tot snot gekookt, of in stukjes gehakt en door een soort nasi of een wokschotel gehusseld. Zonde, want het is zo’n smaakvolle groente.

Een gerecht met prei was één van mijn eerste ‘eigen’ creaties toen ik duizend jaar geleden op mezelf ging wonen. En die ging regelmatig in de herhaling, want: goedkoop en makkelijk en bovendien zooo lekker. Ik ben gek op de sterke smaak van prei en vind de groente eigenlijk bij alles passen. Omdat-ie vaak zo oneerbiedig wordt fijngehakt, vond ik het tijd voor een hoofdrol. Dit gerecht is lekker licht, barst van smaak, mede dankzij de heerlijke sojadressing, en groot voordeel: het is klaar in een handomdraai.


Nodig (voor 2 personen)

Twee slanke preien

1 halve rawit of een kwart van een rode peper, fijngesneden, zaadjes verwijderd

2 el sojasaus

1 el citroensap

1 tl gembersiroop


Pak alvast

En stoompan/mand (of plaats een metalen vergiet in een grote pan waar een deksel op past)

Bakpapier

Kommetje voor de dressing


Doen

1. Pel de buitenste laag van de prei en was grondig tot je er zeker van bent dat er geen zand meer tussen de binnenste laagjes verstopt zit.

2. Snij de prei in stukken van ongeveer tien centimeter.

3. Scheur een stuk bakpapier op maat en plaats in de pan/mand, prik er wat gaatjes in.

4. Breng een laagje water in de pan aan de kook en stoom de stukken prei afhankelijk van de dikte in 8 tot 10 minuten gaar. Check eventueel met een vork als je twijfelt.

5. Maak tijdens het stomen de dressing door de fijngesneden peper, de sojasaus, het citroensap en de gembersiroop in een kommetje te mengen. Proef en voeg eventueel nog wat meer siroop toe als je ‘m te zuur of te pittig vindt.

6. Leg de prei op een schaal en overgiet rijkelijk :):):) met de dressing.

Serveer er bijvoorbeeld een smeuïge (zoete) aardappelpuree bij, of deze sesamnoodles.

Comments


bottom of page