top of page
Zoeken

Crispy granola zonder oven in 10 minuten

Heb jij ooit op een doordeweekse ochtend home made granola gebakken? Nee, dat haalt geen mens in zijn hoofd. Maar lekker is het wel. Daarom is dit recept is een topper: je hebt geen oven nodig. Na 10 minuten schudden ben je klaar.

granola soja yoghurt
Deze crispy granola is heerlijk met wat sojayoghurt en vers fruit

Misschien ken je ze wel, die granola-recepten waarvoor je uren in een loeihete oven staat te prikken en te keren en te dubben of-ie inmiddels al knapperig genoeg is. Door al dat gedoe, haakte ik, na een korte home made granola-fase, dus af. Want ja, drie kinderen en werk en druk. Dus dan maar dure winkel-granola. Of cruesli. Maar goed, vooral dat laatste is natuurlijk een suikerbom en om daar nou de dag fris en fruitig mee te beginnen: ook niet altijd de bedoeling. Op een ochtend kwam ik op het idee om wat havervlokken te toasten in de koekenpan. En mensen, dat werd een succes. Voor ik het wist, strooide ik dat hele pak leeg in de pan en maakte ik een voorraad voor de rest van de week. Het mooiste van alles: tis klaar binnen 10 minuten.


Je kunt de granola precies zo maken zoals ik ‘m heb gemaakt, maar je kunt ook gerust ingrediënten weglaten of toevoegen naar eigen smaak. Door bijvoorbeeld wat noten toe te voegen, maak je ‘m wat voedzamer. Door de rozijnen weg te laten (zonde!) skip je wat suikers. En gepoft spelt vervang je prima door gepofte quinoa – of een paar handjes noten. Kijk anders ook eens naar je voorraadkast: misschien heb je nog wat kokosvlokken, of gedroogd fruit over van een ander recept: smaakt hier ook heerlijk bij.

Nodig

250 gram grove havervlokken

2 el arachideolie (of een andere neutrale olie)

4 el ahornsiroop

100 gram pompoenpitten

70 gram rozijnen

50 gram gepoft spelt (bijv. van Smaakt)


Pak alvast

De grootste koekenpan die je hebt.

Een grote kom of schaal voor het afkoelen.

Houten spatel.

Grote weckpot.


Doen

1. Warm de koekenpan vast voor terwijl je de spullen klaarzet op het aanrecht.

2. Voeg als de pan heet is de helft van de olie toe en strooi de havervlokken en de pompoenpitten erbij.

3. Schud het mengsel goed om gedurende ongeveer vijf minuten. Gebruik soms je spatel om het wat door te roeren. Het is belangrijk dat de haver in beweging blijft en niet aankoekt.

4. Voeg de rest van de olie toe en blijf nog vijf minuten shaken met de pan.

5. Als het mengsel wat begint te bruinen, voeg je de helft van de ahornsiroop toe. Het begint gelijk te borrelen, dus blijf schudden (bijna klaar nu!)

6. Na een minuut of twee kun je het tweede deel van de siroop toevoegen. Roer goed door en schud nog een klein minuutje. Als het goed is, hoor je dat de vlokken al wat knapperig zijn geworden en hebben ze een lichtbruine gloed.

7. Haal de pan van de warmtebron en hevel het mengsel over in een schaal om af te koelen.

8. Als het helemaal is afgekoeld, roer je het even door met een vork (jaaa, crispy!!!) en mix je de gepofte spelt en de rozijnen erdoor.

9. Bewaar de granola in een weckpot om het lekker knapperig te houden.

Comments


bottom of page