top of page
Zoeken

Indiase linzensoep

Een heerlijk kruidige troostsoep vol met goedheid om die verrekte herfst een beetje aan te kunnen. Het beste van alles: hij staat binnen een kwartier op tafel.

Ik weet niet wat het is, maar het lijkt wel alsof het griepvirus ons omcirkelt als een wervelwind. Is de één het net kwijt, belt school of je de ander wil ophalen, want ziek. En daar zat-ie dan, mijn 6-jarige zoon, op een krukje in de gang, tussen de spelende kinderen. Bleke wangetjes, verdrietige ogen. Hij is steeds vaker zo groot, maar nu was hij ineens weer zo klein. En dan die blik zodra hij me zag. Opgelucht. Hij had midden in de klas gespuugd, zomaar op de vloerbedekking. Extra pech: de meester was net even de klas uit. Zo zielig.

Maar goed, even later zat-ie lekker thuis, in pyjama op de bank. Zijn zusjes ernaast. Verwarming aan, Netflix ook. Kopjes thee met, vooruit, lekker veel suiker.

De herfst mag dan met griep komen dit jaar, maar ik pak ‘m gewoon terug door deze troostsoep te maken. Van de kruidige geur van deze Indiase linzensoep trek je gelijk je gordijnen dicht. Het is comfort food zoals het bedoeld is. En het is zo’n soep die je ook nog eens gedachteloos kunt maken – soort van. Eén oog op de pan, het andere op je zieke kind op de bank. En dan na een kwartiertje ernaast ploffen. Met soep. Niet voor hem, trouwens, hij wilde liever even een broodje ;)


Ingrediënten (voor 4 personen)

1 el olie

1 ui, fijngesneden

2 knoflooktenen, fijngesneden

1 el garam masala

1 tl chilipoeder

Peper/zout

1 grote venkelknol, in stukjes gesneden (bewaar het groen voor garnering)

2 blikjes bruine linzen (800 gram)

1 blikje tomaten (400 gram)

2 handen verse spinazie

500 ml groentebouillon

4 el plantaardige yoghurt

2 el olijfolie


Verhit 1 el olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui met wat zout. Voeg de knoflook toe en na een minuutje ook de garam masala, het chilipoeder en wat versgemalen zwarte peper. Doe de gesneden venkel erbij en bak een paar minuten mee. Voeg nu het blikje tomaten, ongeveer de helft van de linzen en de groentebouillon toe en laat met het deksel op de pan tien minuutjes pruttelen op laag vuur. Pureer met de staafmixer tot een gladde soep.

Voeg de spinazie en de rest van de linzen toe. Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Verdeel de soep over vier kommen, doe er een dot van de yoghurt op, besprenkel met olijfolie en garneer met het venkelgroen.

Comments


bottom of page