top of page
Zoeken

Javaanse stoof met boontjes en zwarte bonentempeh

Sperziebonen zijn weer in het seizoen! En wat nou beter te maken met zelfgedopte boontjes dan deze hartverwarmende, kruidige stoof? De Javaanse ‘curry’ doet wat denken aan de klassieker sajoer boontjes, dus als je daar van houdt, dan is dit een recept voor jou. De pinda’s geven de stoof niet alleen een hartige smaak maar helpen ook bij het comfort food-gehalte. Niet te pittig, tikje romig dankzij de kokosmelk en goed kruidig door de overige specerijen. De zwarte bonentempeh koop ik trouwens bij Valentina, van MyVeganFam.

Valentina creëert tempeh in allerlei versies: van kikkererwten met sesamzaadjes tot kidneybonen en dus ook een versie met zwarte bonen. Ook geeft ze workshops (aanrader!) en opende ze onlangs haar eigen webshop, waar je haar home made tempeh makkelijk kunt bestellen. Doe! Want zo lekker.

Bereiding 30 minuten

Voor 2 personen

Ingrediënten

1 tl korianderzaad, geroosterd

½ tl komijnzaad, geroosterd

3 groene rawits, zaadlijst verwijderd, grofgesneden

zout

80 g ongezouten pinda’s, geroosterd + 25 g extra, ter garnering

2 sjalotjes, fijngesneden

4 knoflooktenen, gepeld

1 tl laospoeder

3 el arachideolie

1 groentebouillonblokje

500 ml water

350 g sperzieboontjes, gedopt

200 g zwarte bonentempeh (of een gewone tempeh)

1 tl sojasaus

100 ml kokosmelk

2 el kokosrasp, geroosterd in een droge koekenpan

rijst, om erbij te serveren

Doe het korianderzaad, komijnzaad en de rawits in een vijzel en wrijf fijn met een snuf zout. Voeg de pinda’s toe en vervolgens ook de sjalot, knoflook en het laospoeder. Wrijf tot je een lichtgroene, smeuïge kruidenpasta overhoudt.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan waar een deksel op past. Fruit de kruidenpasta goed aan. Dit duurt een paar minuten. Blijf roeren, zodat het niet aanbrandt.

Verkruimel het bouillonblokje over de kruidenpasta en voeg het water toe. Roer even door en doe dan de boontjes in de pan. Stoof ze met gesloten deksel in ongeveer 15 minuten gaar.

Snij ondertussen de tempeh in plakjes. Verhit de overige olie in een koekenpan en bak de tempeh met een snuf zout rondom bruin. Voeg op het laatst 1 tl sojasaus toe aan de pan en haal dan van het vuur.

Voeg de kokosmelk toe aan de boontjes. Proef, breng eventueel extra op smaak met wat zout en peper. Schep de kokosrasp erdoor. Serveer met rijst en garneer met de achtergehouden pinda’s.

bottom of page