Zoeken

Killer vegan brioche burgerbroodjes

Het recept voor vegan briochebroodjes was best een zoektocht. Doordat je geen ei gebruikt, worden ze al gauw minder fluffy dan je wil en zelfs een tikje droog. En toen zag ik YouTuber Joshua Weissman een roux maken in zijn recept voor burgerbroodjes. Dat was het proberen zeker waard, want door die toevoeging aan het recept had ik ein-de-lijk wat ik wilde: killer vegan brioche burgerbroodjes. Dus, nou ja, deze briochebroodjes zijn daarom een beetje van Joshua Weissman en een beetje van mij. Alsjeblieft.

Bereiding 40 minuten + ongeveer 3 uur rijzen

Voor 4 broodjes

Ingrediënten

80 ml plantaardige melk (soja) op kamertemperatuur + 4 el extra voor de roux

225 g bloem, twee keer gezeefd + 20 g extra voor de roux

1 zakje instant gist (7 g)

2 el water

¾ tl zout

25 g suiker

15 ml aquafaba (vocht uit een blikje kikkererwten)

30 g plantaardige boter (bijvoorbeeld van Flora) + 1 el extra voor glans

2 el kokosolie, gesmolten

Extra nodig

Keukenmachine met deeghaak

Doe de gist bij de melk en roer door. Laat tien minuten zo staan.

Maak ondertussen de roux door de 4 eetlepels sojamelk in een steelpannetje te mengen met de 20 gram bloem en 2 eetlepels water. Roer door met een garde tot het goed gemengd is. Verwarm op laag vuur. Blijf mixen tot de bloem begint te garen en je een samenhangende roux krijgt. Haal gelijk van de warmtebron en zet weg tot gebruik.

Doe de bloem samen met het zout en de suiker in de mengkom van je keukenmachine. Meng op de lage stand even door en doe vervolgens het sojamelkgistmengsel, de roux en de aquafaba erbij. Als je een samenhangend deeg hebt, schakel je over op de hogere stand. Laat de machine zo’n 10 minuten kneden. Als het deeg nog te kleverig aanvoelt, voeg je een klein beetje bloem toe.

Vorm het deeg tot een mooie bal. Leg in een kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in vier gelijke porties. Vorm de porties tot een mooie bal en laat nog eens een uur afgedekt rijzen op een met bakpapier bedekte bakplaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de broodjes in met de gesmolten kokosolie. Dit geeft ze straks een mooie bruine kleur. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven in 15 tot 18 minuten mooi bruin. Smelt ondertussen 1 eetlepel plantaardige boter. Smeer de broodjes direct uit de oven in met de gesmolten boter. Laat afkoelen op een rooster.

© 2020 / Milou van der Will

 De foto's en recepturen op deze website vallen onder het auteursrecht en mogen dan ook niet zonder toestemming worden gebruikt.