top of page
Zoeken

Koreaanse japchae met shiitake


Dit is zo’n gerecht waar je een ontploft aanrecht van krijgt, waarvoor sorry. Volgens de japchae-regels wok je de groenten namelijk los van elkaar, zodat ze hun eigen bite behouden. Kleine moeite, groot plezier. Maak het jezelf makkelijk en verzamel alle gesneden groenten in bakjes op het aanrecht voordat je begint. Dat geeft veel afwas, maar scheelt chaos, en ook dat draagt bij aan de feestelijkheid van dit kleurrijke Koreaanse gerecht.

Bereiding 30 minuten

Voor 3/4 personen

Ingrediënten

2 tl sesamolie + 2 tl extra

1 el gochujangpasta

1 el ahornsiroop

1 knoflookteen, fijngesneden

3 el arachideolie

300 g wilde spinazie, gewassen

100 g oesterzwammen, in reepjes gesneden

1 ui, in ringen

4 lente-ui, in grote stukken

1 bos bieslook, in drie gelijke stukken gesneden

1 wortel, julienne

1 zoete puntpaprika, julienne

1 gele peper, julienne

2 groene pepers, julienne

400 g zoete-aardappelnoedels (Koreaanse glasnoedels, toko)

150 g verse shiitakes, in dunne plakjes gesneden

2 el zwarte/witte sesamzaadjes

Pak de grootste kom in huis. Doe er de sojasaus, 2 theelepels sesamolie, de gochujangpasta, ahornsiroop en de knoflook in en meng. Dit is de marinade.

Breng een ruime pan met water aan de kook. Blancheer de spinazie 15 seconden. Haal met een tang uit de pan en spoel in een vergiet spoel goed af met koud water, om het koken te stoppen. Knijp flink uit, snijd in stukken en voeg toe aan de marinade. Hussel.

Houd het spinaziewater zachtjes aan de kook.

Verhit 1 theelepel olie in een wok en bak de oesterzwammen met een snuf zout een minuut of twee, drie tot ze gaar zijn. Doe in de kom met marinade.

Verhit 1 theelepel olie in dezelfde wok en fruit de ui met een snuf zout. Voeg bij het marinademengsel.

Verhit weer 1 theelepel olie in de wok en fruit nu de lente-ui en de bieslook een halve minuut. Zet apart.

Verhit 1 theelepel olie om de wortel met een snuf zout te wokken. Voeg na een halve minuut de paprika en gele en groene pepers toe. Hevel na een minuut over in de marinadekom.

Laat de zoete-aardappelnoedels in het spinaziewater zakken. Laat in ongeveer vijf minuten gaar koken.

Verhit ondertussen voor de laatste keer 1 theelepel olie in de wok en bak de shiitakes met een snuf zout gaar in 3 à 4 minuten. Doe ze bij de overige groenten in de kom.

Giet de noedels af en spoel in een vergiet met koud water. Marineer met 2 theelepels sesamolie. Maak dan de lange slierten met een mes wat korter, zodat het mengen makkelijker gaat.

Meng de noedels, lente-ui, bieslook en de rest van de groenten goed door, gebruik hiervoor een tang. Garneer met sesamzaadjes en serveer direct.

bottom of page