top of page
Zoeken

Kruidige warme wijn met sinaasappel

Na die bak ellende dit jaar hunkeren we misschien wel meer dan ooit naar warmte, comfort en knussige decembertoestanden. Onder je eigen boom, in joggingbroek, met de familie op Zoom, zoiets. En misschien was het wel daarom dat ik van het ene op het andere moment zin kreeg in deze kruidige warme wijn. Het beeld dat ik van glühwein had, ging nooit veel verder dan van die zoete bocht die ze in foute après-ski-bars schijnen te schenken. Wil je niks mee te maken hebben. Ik ook niet. Maar met dít drankje dan weer wel.


Zorg dat je een niet al te zoete rode wijn kiest als basis. Zoet kun je altijd nog naar smaak toevoegen en anders neig je toch weer naar die foute bar en weet je nog, dat wil je niet. Voeg kruidnagel, kaneel, steranijs, sinaasappel en jawel: djeroek poeroet toe en je huis riekt naar Kerstmis before you know it. Maar ook voor Sinterklaasavond is dit een topper. Hoort gewoon bij die donkere dagen, zoals Bert bij Ernie en andersom.

Bereiding

35 minuten


Ingrediënten voor 500 ml

500 ml rode wijn (ik koos een kruidige, niet te zoete rioja)

2 el suiker (of meer, als je van zoet houdt)

5 kruidnagels

3 schijfjes verse gember

2 kaneelstokjes

2 steranijs

2 djeroek poeroet

1 sinaasappel, in plakken

Doe alle ingrediënten in een pan en verwarm op een laag pitje. Laat een half uurtje heel, heel zachtjes gaan. Koken is een no-go, anders verdampt de alcohol. Serveer warm en vis de specerijen er vlak voor serveren uit om stikken te voorkomen. Dat is meestal het gezelligst.
コメント


bottom of page