top of page
Zoeken

Pandanbananencake


De pandan is een tropische plant. Het blad wordt zowel gedroogd als vers gebruikt in veel Indonesische dan wel Thaise gerechten. Je kent het waarschijnlijk van de kleur – van die groene spekkoek bijvoorbeeld, of misschien wel van die luchtige pandancake. Die twee gerechten worden tegenwoordig vaak met kleur- en smaakstof gemaakt, maar het is juist lekker om het verse blad te gebruiken. Let wel, je krijgt dan een minder chemisch kleurtje. Het heeft eerder een hint van groen, in plaats van het gifgroene effect van een kleurstof. Maar de mildkruidige smaak maakt dat goed. En als je de kleur toch belangrijk vindt, doe je er gewoon een drupje vegan kleurstof bij ;)

Vers pandanblad vind je in het koelvak, of in de vriezer bij de toko. Thuis kun je het makkelijk invriezen en dan per keer pakken wat je nodig hebt. Je kunt er eenvoudig zelf extract van maken en vervolgens bijvoorbeeld siroop, of het extract verwerken in een recept. Ook kun je het meekoken met rijst, of knopen en meestoven in een kokoscurry. Of je maakt er deze pandanbananencake mee, natuurlijk!


Bereiding

50 minuten


Ingrediënten

1 el gebroken lijnzaad + 2 el water

25 g pandanblad (toko, grofgehakt)

50 ml water

300 g rijpe bananen (ongeveer 3 bananen), geprakt + 1 extra

150 g witte basterdsuiker

75 ml neutrale olie

50 ml sojamelk

1 tl vanille-extract

250 g bloem, gezeefd

1 tl bakpoeder

1 tl baksoda


Ook nodig

Hakmolen

Zeefje

Handmixer

Brownievorm van 22 bij 22 centimeter, ingevet



Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 graden.

Maak een papje van het lijnzaad met het water. Laat even staan.


Doe het pandanblad samen met de 50 milliliter water in een hakmolen en maal een paar minuten goed. Soms blijft er wat blad aan de randen kleven, schraap dat dan omlaag en maal verder. Als je ziet dat er veel sap is vrijgekomen, zeef je het extract. Knijp de bladeren goed uit, zodat je al het vocht opvangt. Schenk nog twee keer door de zeef.


Mix de banaan met de suiker, olie, melk, vanille-extract, het pandan-extract en het lijnzaadpapje.

Meng in een een andere kom de bloem met een snuf zout, het bakpoeder en de baksoda. Doe bij de banaan en mix tot een mooi cakebeslag.


Schenk het beslag in de bakvorm. Snijd de extra banaan over de lengte in tweeën. Decoreer de bovenkant van de cake met de banaan.


Bak in het midden van de oven in zo’n 35 tot 40 minuten gaar. Laat 10 minuten in de vorm en vervolgens helemaal afkoelen op een rekje. Serveer met slagroom, ijs, of gewoon zo. Bewaar tot maximaal 2 dagen in een luchtdicht bakje op kamertemperatuur.

bottom of page