Zoeken

Pompoenramen met spicy toppings

Mijn hart maakte een kinderlijk sprongetje toen ik las dat we die week dumplings konden oogsten bij onze tuinderij. Maar sprookjes bestaan niet en zo’n feest zou het natuurlijk helemaal niet zijn, want met die dumplings bedoelden ze gewoon van die hele kleine lieve pompoenekes. Nou vooruit, vond ik ook leuk. Dus daar heb ik dan maar deze waanzinnige pompoenramen van gemaakt die je echt zo ontzettend als de wiedeweerga moet proberen. Het is de comfiness van een herfstige pompoensoep, gecombineerd met het troostrijke van een stomende kom ramen, versierd met umamirijke én spicy toppings. Dus zeg me, wat in de wereld wil je nog meer?

Bereiding

30 minuten + 15 minuten voor de topping

Ingrediënten

Voor 2 personen

1 ½ el olie

400 g (fles)pompoen, schoon gewicht, in blokjes

Snuf zout

1 flinke el lichte misopasta

1 l groentebouillon

1 recept pittige Koreaanse tofu

200 g bimi

100 g shiitake

1 el sesamolie

2 vellen nori, in stukken gescheurd

2 el pompoenpitten, geroosterd

200 g ramen noedels

Sojasaus, voor erbij

Verhit een eetlepel olie in een ruime pan en voeg de pompoenstukjes toe met een snuf zout. Roer er de misopasta doorheen en schep even door. Doe de groentebouillon in de pan en breng tegen de kook aan. Verlaag het vuur en laat met halfgesloten deksel pruttelen, tot de pompoen gaar is.

Maak ondertussen de Koreaanse tofu.

Kook de noedels gaar volgens de verpakking. Spoel ze na met koud water. Als de pompoen gaar is, pureer je de pompoenbouillon ofwel helemaal glad met de staafmixer, of je laat nog een paar stukjes pompoen heel, als je dat lekker vindt.

Maak de bimi en de shiitake schoon. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan op hoog vuur en roerbak de bimi en shiitake met een snuf zout tot ze gaar zijn maar nog wel een bite hebben. Dit duurt ongeveer drie tot vijf minuten. Voeg de sesamolie toe en schep door. Haal na een minuut van het vuur.

Verdeel de noedels over twee kommen. Giet er pompoenbouillon overheen. Verdeel de Koreaanse tofu, de bimi/shiitake, de nori en pompoenpitten over de soep. Serveer met sojasaus voor de liefhebber.


Gek op ramen? In mijn boek Vegan East staan maar liefst twee ramen-recepten én een recept voor vegan dashi, de Japanse basisbouillon voor ramen. Lees meer over het boek.