top of page
Zoeken

Sateh tempeh met de lekkerste saus van je leven

Vandaag deel ik een recept uit mijn nieuwe boek Vegan Summer! Als cadeautje, om te vieren dat het boek alweer twee weken uit is. En omdat de zon schijnt. Maar vooral omdat dit een van mijn favoriete recepten uit het boek is.


Liefhebbers van de Indonesische keuken opgelet: dit is sateh kambing, maar dan met tempeh als stand-in voor de geit. En als nou iemand gaat mekkeren over dat het zo niet hoort, laat ze dan gauw de saus proeven. Klaar.


Steek dus maar gauw aan die bbq! En bestel mijn nieuwe boek hier.

Bereiding

30 minuten + 1 uur marineren


Ingrediënten

Voor 8 stokjes


3 el ketjap manis + 4 el voor de saus

1 el citroensap

4 knoflooktenen, 3 geperst, 1 gepeld

250 g tempeh, in blokjes van 2 bij 2 cm

3 rawits, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden

2 el pinda’s, geroosterd

scheutje arachideolie (optioneel)

1 el gula jawa (palmsuiker), fijngeraspt

1 tl sojasaus

sap van 1 limoen

evt. zout

1 sjalot, fijngesneden, ter garnering


extra nodig

8 satehstokjes, geweekt in water

vijzel


Meng de 3 eetlepels ketjap manis met het citroensap en de 3 geperste knoflooktenen tot een marinade. Schep de blokjes tempeh door de marinade. Rijg aan elk stokje 3 blokjes tempeh en laat minstens 1 uur marineren.


Maak de saus door de rawits fijn te wrijven in een vijzel. Voeg de pinda’s en de gepelde knoflookteen toe en wrijf fijn. Voeg het scheutje arachideolie toe als dat makkelijker mengt. Wrijf goed tot je een smeuïge pasta hebt.


Voeg nu de gula jawa, de 4 eetlepels ketjap manis, de sojasaus en het limoensap toe. Roer, wrijf en schraap het geheel nu voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.


Rooster de sateh tempeh op de barbecue in een paar minuten rondom gaar. Keer zeer regelmatig, want door de marinade verbrandt de sateh makkelijk.


Lepel vlak voor serveren flink wat van saus over de sateh en garneer met sjalot.


Dit recept is een van de 30 recepten uit Vegan Summer, een boek met recepten voor op en bij de barbecue. Nooit meer een suffe wortelspies, maar smaakvolle en vooral makkelijke gerechten waardoor de stap naar plantaardig wel heel makkelijk wordt en je ondertussen lekker in de tuin kunt chillen en genieten van de zon.
Comments


bottom of page