top of page
Zoeken

Tarte tatin van pompoen met misokaramel

Het is weer volop pompoenseizoen. Mijn zoon tekent er het liefst enge Halloweengezichtjes op, maar ik maak er liever taart van.

Een gerecht met pompoen is al gauw goed. Een soep, of een curry, of geroosterd in de oven voor bij een romige risotto, of… als tarte tatin. Ik wilde al een tijdje een misokaramelsaus maken en omdat de miso een wat hartige touch geeft aan de karamel, leek het me een goed idee om de traditionele appel te vervangen door pompoen. Je kunt het jezelf makkelijk maken en de pompoen in plakken snijden, of je maakt er wat meer werk van en schaaft dunne linten van de pompoen die je vervolgens in een soort bloemvormige cirkel drapeert. Smaakt verder precies hetzelfde, dus up to you :)

Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de klassieke Japanse misosoep, maar doet het ook goed in wokgerechten, of ramen. In deze karamelsaus proef je de miso nét genoeg, maar het is absoluut niet overheersend. Een beetje als salted caramel, zeg maar, alleen dan beter. ECHT. Vind ik. Deze tarte tatin doet het goed op een borrel, als lunch of gewoon als avondmaal, misschien met een kommetje soep ernaast, of een lekkere salade. Geniet ervan!



Nodig (voor 2 ronde taartjes van 16 cm)

1 flespompoen (je houdt nog pompoen over: maak daar lekker soep van voor morgen ;)

1 rode ui, in plakken gesneden

2 el lichte misopasta

75 gram suiker

70 ml water + 15 ml extra

80 gram plantaardige boter in blokjes

50 ml kokosroom (of zet een blik kokosmelk koud en lepel de dikke room uit de bovenkant)

1 mespuntje zout

270 gram vers bladerdeeg (plantaardig)


Pak alvast

Steelpannetje

Klein zeefje

Dunschiller

Twee springvormen met een doorsnede van ø16 cm (ik gebruik die van Hema).

Doen

1. Maak de misokaramelsaus.

Verhit een steelpannetje op middelhoog vuur, verdeel de suiker over de bodem en giet de 70 ml water erover. Zorg dat de suiker helemaal onder staat. Laat zachtjes pruttelen, tot je lichtbruine belletjes ziet. Dit duurt een minuut of tien à vijftien.

2. Meng intussen de misopasta met het overgebleven water. Zeef het mengsel, zodat je een hele gladde pasta overhoudt.

3. Schil de flespompoen met een dunschiller.

4. Verwarm de oven voor op 200 graden.

5. Snij de pompoen. Dit kun je doen door het steelvormige gedeelte in dunne plakjes van een halve cm dik te snijden, of schaaf over de volledige lengte van de pompoen dunne linten met de dunschiller. De plakjes leg je straks in een cirkel in de bakvorm, de linten rol je op tot een soort dikke bloem – iets bewerkelijker, maar wel mooi.

6. Doe, zodra de belletjes lichtbruin kleuren (wacht niet te lang) de boter in het pannetje en roer continu tot alle boter is gesmolten.

7. Voeg nu de kokosroom en de gezeefde misopasta toe. Roer door tot alles goed is vermengd en haal dan van het vuur.

8. Voeg het mespuntje zout toe en roer door.

9. Giet een dun laagje van de misokaramelsaus in beide springvormen. Bewaar de rest voor straks.

10. Als je plakjes van de pompoen hebt gesneden, verdeel je die nu over de bodem, met afwisselend een plakje van de rode ui. Zorg ervoor dat er wat ruimte aan de zijkanten overblijft voor het deeg. Heb je linten gemaakt, dan rol je die nu op tot een mooie bloem. Dit doe je door het eerste lint strak op te rollen en daar vervolgens steeds een nieuwe lint omheen te wikkelen. Zorg hier ook dat er wat ruimte aan de zijkanten overblijft voor het deeg. Dek de ‘bloem’ af met plakjes ui.

11. Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Snij er twee cirkels van ø24 cm uit.

12. Drapeer de deegcirkels over de pompoen en druk de zijkanten aan op de bodem. Prik wat gaatjes in de bovenkant met de punt van een mes.

13. Bak de tarte tatin zo’n 30 minuten in de oven.

14. Keer de taartjes gelijk als ze uit de oven komen om op een bord.

15. Garneer met fijngesneden reepjes munt en serveer met de rest van de misokaramelsaus.

bottom of page