top of page
Zoeken

Vegakip smoor

Ajam smoor is een van die klassiekers uit de Indische keuken die je dus eigenlijk helemaal niet hoeft te missen als je plantaardig eet. Het gaat namelijk vooral om de smaken, de geur van toen in de keuken, het raspen van dat bolletje nootmuskaat.

Voor dit recept heb ik uit makkelijkheid voor een van de vele vegetarische kipvarianten gekozen, namelijk die van de Vegetarische Slager. Die vind ik lekker. Maar je hebt genoeg andere merken die goeie hebben hoor. Wat ook kan: pers het vocht uit een blok tofu, snij in blokjes en bereid op dezelfde manier. Of gebruik stukjes tempeh, ook top. Of spoel jackfruit uit blik goed af, even deppen, en hoppa, maak je een pannetje jackfruit smoor. Selamat makan.

Bereiding 30 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 pakjes vegan kipstuckjes

½ bolletje nootmuskaat, fijngeraspt

1 tl gemberpoeder

7 el ketjap manis (kies wel een lekkere hoor, bijvoorbeeld die van ABC)

1 el arachideolie

30 g boter

2 rode uien, in halve ringen

1 sjalot, in halve ringen

Snuf zout

2 kruidnagels

2 knoflooktenen, fijngesneden

2 tomaten, in stukjes

200 ml groentebouillon

1 lenteuitje, fijngesneden

Doe de vega kip in een schaal en marineer met de nootmuskaat, het gemberpoeder en 2 eetlepels van de ketjap manis. Schep goed door en laat even staan.

Smelt de boter samen met de olie in een stoofpan met deksel op laag vuur. Fruit de rode ui en sjalot met een snuf zout. Voeg de kruidnagels en de knoflook toe.

Verhoog het vuur, doe de vega kip in de pan en bak een minuut of vijf. Voeg de tomaten toe, schep door en voeg nu de rest van de ketjap en de bouillon toe. Sluit het deksel en laat op laag vuur nog tien minuutjes pruttelen.

Serveer met rijst en groenten, garneer met lenteui. En pas op dat je de kruidnagel niet in je holle kies krijgt.

bottom of page