top of page
Zoeken

Vegan massaman curry

De Thaise massamancurry is al eeuwen hip. Hoewel over de oorsprong nog twijfels bestaan, reppen ze er in elk geval al over sinds de 17e eeuw. Het is een verleidelijke fusion van de originele Thaise curry met specerijen uit het Midden-Oosten. En dat klinkt zo vredig, dat ik het gerecht bombardeer tot het ultieme kerstmaal dit jaar.

De zalige curry, vol hartverwarmende specerijen, is bovendien ideaal comfort food. En dat is iets waar we in deze tijd nog even een tikkie extra behoefte aan hebben – feestdagen, of niet. De curry kleurt mooi bij een feestelijk gedekte tafel, maar staat ook prima bij je kloffie op de bank.


De eeuwenoude receptuur schrijft rund, of kip voor, maar effe eerlijk: dat is in gelijke verhoudingen hopeloos ouderwets als barbaars. Daarom kies ik voor een variant met drie verschillende paddenstoelen, krokante tofu en geroosterde kerstomaat. Ik serveer het feestmaal met homemade knoflooknaan en gestoomde kokosrijst.

Bereiding

45 minuten


Ingrediënten

voor 2/3 personen


250 g cherrytomaatjes

Olie

400 g pandanrijst

400 ml kokosmelk

2 tl korianderzaad, geroosterd

2 tl komijnzaad, geroosterd

2 tl witte peperkorrels, geroosterd

1 kardemompeul, geroosterd

3 rode pepers, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt

¼ tl zout

2 serehstengels, fijngehakt

1 el laos, fijngehakt

1 el koriandersteeltjes, fijngehakt

5 Thaise sjalotjes (of anders 3 kleine ‘gewone’)

10 knoflooktenen

½ bolletje nootmuskaat, geraspt

2 tl kaneel

500 ml groentebouillon

5 kruidnagels

2 steranijs

2 djeroek poeroet

2 tl sojasaus

2 tl bruine suiker

1 el limoensap

500 g gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, bruine beukenzwammen en shiitakes)

250 g tofu, geperst, in blokjes gesneden

Knoflooknaan, voor erbij (recept in Vegan East)

Meng de cherrytomaatjes met een scheutje olie en wat peper en zout in een ovenschaal. Zet 20 minuten onder de kleine grill in de oven.


Kook de pandanrijst in 250 milliliter van de kokosmelk, aangelengd met gezouten water, gaar volgens de verpakking. Laat zeker 15 minuten nastomen met gesloten deksel.


Wrijf de geroosterde specerijen fijn in een vijzel. Voeg de rode pepers toe met ¼ theelepel zout en wrijf fijn tot een pasta. Doe de peperpasta samen met de sereh, laos, koriandersteeltjes, sjalot, knoflook, nootmuskaat en kaneel in een keukenmachine of hakmolen en maal fijn tot een pasta. Voeg eventueel 1 à 2 theelepels olie toe om de pasta wat smeuïger te maken.


Verhit een stoofpan en fruit de kruidenpasta kort aan, tot de geuren vrijkomen. Voeg de groentebouillon toe en ook de kruidnagels, steranijs en djeroek poeroet. Laat tien minuten zachtjes pruttelen.


Verhit een theelepel olie in een wok en bak ondertussen de paddenstoelen met een snuf zout in een paar minuten gaar (bak niet te lang). Bij het bakken komt veel vocht vrij. Laat uitlekken in een vergiet.


Maak de wok schoon en verhit nu 1 el olie. Bak de tofu met een snuf zout rondom goudbruin en knapperig. Blus af met een scheutje sojasaus en hevel direct daarna over in een schaal.


Proef de curry en voeg naar smaak de sojasaus, bruine suiker, het limoensap en 150 milliliter kokosmelk toe. Voeg de paddenstoelen, tofu en de gegrilde kerstomaatjes toe aan de curry. Serveer met de kokosrijst en knoflooknaan en garneer met lekker veel koriander, met name als je niet vindt dat dat naar zeep smaakt.



Last minute kerstcadeau!

Nog op zoek naar een last minute kerstcadeau? Bestel dan nog gauw mijn boek Vegan East, met 80 oosterse, plantaardige recepten.



bottom of page