top of page
Zoeken

Aubergine in sichuansaus

Nu de herfst toch zo onaangekondigd om de bocht vliegt en je al bijna zoekt naar je warme sokken, is het maar beter om de pot sichuanpeperkorrels open te schroeven en er een hartverwarmend sausje mee te maken. Om groene boontjes mee op te leuken, bijvoorbeeld. Of om gebakken aubergine – een van mijn favorieten – in onder te dompelen. Witte rijst erbij, hatsa.

Bereiding 25 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 aubergines, over de lengte in repen gesneden

zout

1 tl sichuanpeperkorrels (toko)

1 el chilivlokken

2 knoflooktenen

4 el Chinese rijstwijn (Shaoxing, toko)

4 el sojasaus

2 el zwart rijstazijn (toko)

2 el ahornsiroop

1 tl maïzena + 2 tl water

1 tl bloem

3 el arachideolie

1 tl sesamzaadjes, geroosterd

1 lenteui, fijngesneden, ter garnering

Leg de gesneden aubergine op een snijplank en bestrooi met zout. Draai de stukken om en bestrooi nogmaals met zout. Laat zeker een kwartier staan.

Rooster de sichuanpeperkorrels en de chilivlokken in een droge koekenpan tot de geuren vrijkomen. Wrijf fijn in een vijzel. Voeg de knoflook toe en een snuf zout. Wrijf tot een pasta.

Schraap de pasta uit de vijzel en doe in een kom. Voeg de rijstwijn, sojasaus, het azijn en de ahornsiroop toe. Mix met een garde.

Verwarm de saus in een steelpannetje. Maak een papje van de maïzena en het water. Voeg toe aan de saus en blijf roeren tot de saus wat indikt. Haal van de warmtebron en dek af tot gebruik.

Veeg zo veel mogelijk van het zout van de aubergine met een schone theedoek. Bestrooi alle kanten lichtjes met wat bloem.

Verhit de olie in een wok of koekenpan. Bak de aubergine met een snuf zout in ongeveer 5 minuten lichtbruin en gaar. Leg de aubergine in een serveerschaal en overgiet met de saus. Garneer met de sesamzaadjes en lenteui en serveer met rijst.

コメント


bottom of page