top of page
Zoeken

Broodje tempeh ketjap

Ik maak dit broodje geloof ik al sinds mijn 18e. Hoeveel jaren geleden dat zijn, zeg ik niet. Wel heb ik drie hints. Ik was 18 in het gedenkwaardige jaar waarin:

  • het Zimbabwaanse voetbalelftal de zevende editie van de COSAFA Cup won door in de finale (over twee wedstrijden) Malawi te verslaan.

  • er een dijkverzakking was in de gemeente Wilnis.

  • ‘Crazy in Love’ van Jay-Z en Beyoncé een dikke zomerhit was. Net als ‘Get Busy’ van Sean Paul, overigens.

Maar goed, voordat ik me weer in Blanes waan, get dan maar gauw busy met dit broodje te maken voor de lunch. Supersimpel en altijd, echt altijd goed. Voor je het weet, ben je crazy in love op deze gouwe ouwe. Net als ik.

Bereiding 10 minuten

Voor 2/3 personen

Ingrediënten

2 el arachideolie

250 g tempeh, in blokjes

½ tl zout

1 tl gemalen korianderzaad

1 tl laospoeder

1 à 2 tl sambal badjak (of joh, een andere sambal die je lekker vindt)

3 el ketjap manis

2 (of 3) broodjes (ik had nu chapata van de Franse bakkert, maar een simpel pistoletje of bolletje kan ook)

1 el vegan mayonaise

¼ komkommer, in dunne plakjes

¼ rode ui, fijngesneden

srirachasaus, voor erbij

Verhit de olie in een wok of koekenpan. Bak de tempeh met het zout tot de blokjes lichtbruin kleuren. Voeg het gemalen korianderzaad en de laospoeder samen met de sambal toe. Bak een minuut mee. Voeg de ketjap toe, roer goed door en haal na twee minuten de pan van de warmtebron.

Snij de broodjes open, smeer in met een beetje vegan mayo. Beleg royaal met de tempeh en vervolgens met de komkommer. Strooi er wat van de rode uitjes over en als je houdt van pittig: knijp er nog lekker wat sriracha overheen.

Comments


bottom of page