top of page
Zoeken

Homemade bananen-sesamijs

Cadeautje! Ter gelegenheid van dat hysterische BLACK FRIDAY-gedoe, deel ik mijn recept voor dit zalige, zachte, zwarte ijs vandaag zomaar helemaal gratis en voor niks. Omdat ijs maken sowieso veel leuker is dan eindeloos scrollen door al die aanbiedingen van spullen die je eigenlijk toch niet nodig hebt.


Het romige bananen-sesamijs is een van mijn favoriete recepten uit mijn eerste kookboek Vegan East. Het klinkt misschien wat uitdagend, want hallooo, hoe tof: het is gewoon zwart ijs, maar het is dus écht foolproof. Je hebt er zelfs geen ijsmachine voor nodig. Wat je wel nodig hebt? Zeven goede ingrediënten en een half uurtje van je tijd. En dat half uurtje loont, want je gaat genieten, BABY. Enjoy :)

Dit ijs heeft veel voordelen. Er komt geen ijsmachine aan te pas, je kunt het van tevoren maken en dat maken is niet ingewikkeld. Het is heerlijk romig en zacht, ziet er nogal cool uit, en mede dankzij de vette ingrediënten heb je vrijwel geen last van kristallen. En hallo, lekker! Dus plof, Netflix aan, niks meer aan doen.


Bereiding 30 minuten (+ doormixen en 4 uur bevriezen)

Voor 1 liter ijs


Ingrediënten

4 el zwarte sesamzaadjes, geroosterd

6 tl sesamolie

400 ml kokosroom (let op, geen melk, toko, bijvoorbeeld van het merk Kara)

250 ml gezoete gecondenseerde kokosmelk

1 el ahornsiroop

250 g (ca. 2 stuks, schoon gewicht) banaan

1 tl vanille-extract


extra nodig: keukenmachine

cakevorm


Zet een kom minstens 10 minuten in de vriezer om voor te koelen.

Maak sesampasta door 4 eetlepels zwarte, geroosterde sesamzaadjes in een hakmolentje te vermalen. Maal net zo lang tot er olie vrijkomt. Dit kan wel vier tot zes minuten duren.

Voeg op dat moment 2 theelepels sesamolie toe. Maal verder. Voeg na een tijdje nog eens 2 theelepels sesamolie toe. Maal weer door. Voeg tenslotte nog eens 2 theelepels toe, en maal tot je een smeuïge pasta hebt.

Klop de kokosroom in de voorgekoelde kom tot een slagroom. Voeg halverwege de gezoete gecondenseerde kokosmelk toe.


Pureer de banaan met een staafmixer glad. Voeg de bananenpuree samen met de ahornsiroop en vanille toe aan de slagroom. Roer door. Voeg dan de sesampasta toe en roer nogmaals.

Hevel over in een met bakpapier beklede cakevorm. Zet in de vriezer. Mix het ijs na 2 uur even door met een handmixer om te voorkomen dat er kristallen ontstaan. Zet terug voor nog eens 2 uur en herhaal het mixen. Vries nog een uur in.


Haal een kwartier voor serveren uit de vriezer. Bewaar tot drie dagen.






Dit recept komt uit mijn kookboek Vegan East. Wil je meer plantaardige recepten met een oosterse twist? Check dan het inkijkexemplaar op bol!




Meer in de MOOD voor COMFORT FOOD? En dan het liefst ook nog met oosterse smaken? Check dan vooral mijn nieuwe boek Vegan Comfort!



bottom of page