top of page
Zoeken

Week zonder vlees en zuivel

Door de afgrijselijke situatie in de wereld, zou je haast vergeten dat het deze week ook de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is. Een week om zeker even bij stil te staan.

De Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is inmiddels al jaren een waanzinnig initiatief van Isabel Boerdam (@dehippevegetarier) en haar team @greenfoodlab.amsterdam. En hoe banaal zo'n campagne ook lijkt in vergelijking met de zoveelste bomaanslag in Oekraïne: het is wel degelijk van belang. Want de klimaatcrisis staat op de stoep, en er is schrikbarend veel onnodig dierenleed, aan de lopende band. Deze week is een mooie manier om daar eens bij stil te staan.


Aandacht voor zuivel

Dit jaar besteden ze bij @deweekzondervlees voor het eerst extra aandacht aan zuivel en dat vind ik geweldig. Want achter dat glaasje koeienmelk en dat plakje kaas op je bammetje schuilt helaas veel misère. Ik zal hier niet al te veel in detail treden (het staat je vrij om er zelf eens over te lezen natuurlijk ;) maar één ding kan ik verklappen: de koeien hebben het meestal niet zo fijn als op de romantische plaatjes van de verpakking. Ze staan amper, of nooit, in de wei en zijn gedoemd tot een leven lang melk geven, tot de koek op is, en dan weten we allemaal zo’n beetje wel hoe hun ellendige leven eindigt, denk ik. Daarnaast is het consumeren van zowel vlees als zuivel natuurlijk ook nogal belastend voor het klimaat. Ik ben het daarom zeker eens met de stelling van @weekzondervlees: elke dag vlees (en zuivel) eten is niet meer van deze tijd. Mooie aanleiding om de koers te wijzigen, dus. Begin eens met een weekje. Wie weet bevalt het.


Wat eet je dan?

Het leuke is: er zijn ongelooflijk veel alternatieven beschikbaar en nóg leuker: je hebt het in elk geval allemaal niet nodig om gezond te leven. Check maar eens de schijf for life, het plantaardige alternatief voor de schijf van vijf. Maar het allerleukst is gewoon om deze week te vieren, en lekker mee te doen. Onderzoek de eindeloze mogelijkheden die er zijn zónder dierlijke ingrediënten. Heb je zin in schnitzel, koop dan eens die van @vivera_nl. Trek in een gerecht met kip, gebruik de vega kipstukjes van @devegetarischeslager (nu in de bonus allebei, ook nog!). En als je nou heel erg moet mokken van vleesvervangers, dan kies je gewoon voor tofu, of tempeh of peulvruchten bij je maaltijd. En wat dan qua vervangers voor zuivel? Vergaap je voor het schap, zou ik zeggen. Hier thuis zijn we fan van de sojayoghurt, sojadrink en chocomousse van @alpro en de havergurt en havermelk van @oatly. O en hou je van een schuimige koffie: dan schijnt die barista-versie van Oatly een topper te zijn. Proost!


Inspiratie nodig?

Zoek je inspiratie? De burger op de foto is gemaakt van erwten en siert deze maand de cover van VGAN Lifestyle Magazine. Ik ontwikkel en fotografeer elke editie toegankelijke recepten. Check vooral het nieuwe nummer als je trek krijgt van deze burger, of bij het horen van een vegan versie van de Zeeuwse bolus, Friese falafel, rabarber-frangipane-taartjes en meer lekkers.

Enneh, inmiddels heb ik al drie kookboeken uitgebracht boordevol inspiratie. Van rendang tot ramen, van burgers tot salades en van curry tot roerbak. Misschien zit daar wat voor je tussen? Deze week doneer ik de helft van de opbrengst van de verkochte boeken in mijn shop aan GIRO555 voor noodhulp in Oekraïne.


Comments


bottom of page