top of page
Zoeken

Pompoenpancakes

Vooral in veel Amerikaanse recepten hebben ze het dus weleens over pompoenpuree. Dat koop je daar heel handig in blik of pot en joh hartstikke leuk en makkelijk, maar hier heb je dat helemaal niet op elke straathoek. Op zich een jammer feit, maar troost is daar, want het is makkelijk zelf te maken:


halveer een flespompoen, rooster ongeveer een uur in de oven op 180 graden, schep het vruchtvlees eruit en pureer. De puree kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren of anders (helemaal handig voor de volgende keer!) in delen invriezen. Voor dit recept heb je maar 1,5 eetlepel nodig (behalve als je meer pancakes wil) en de rest kun je gewoon gebruiken voor soep of andere heerlijke pompoencreaties. Of dus invriezen. Kijk maar even.


En dan nu over op de orde van de ochtend: pompoenpancakes. Ze zijn de herfstige verschijning van mijn fluffy vegan pancakes en zorgen voor een troostrijk ontbijt als het buiten regent of zo. Eet ze met o jee-veel te veel ahornsiroop, want dat hoort, en blauwe bessen, want dat is gewoon lekker.

Ingrediënten

voor 6-9 pancakes

150 g bloem

1 tl bakpoeder

1 tl baksoda

¼ tl zout

2 el bruine suiker

1 tl pompoenspice*

150 ml plantaardige melk

1 tl vanille-extract

1 tl appelciderazijn

1,5 el pompoenpuree (zie beschrijving hierboven)

Olie om in te bakken

Ahornsiroop, voor erbij

Blauwe bessen (of ander fruit), voor erbij

* Maak je eigen voorraadje door 4 eetlepels kaneel te mixen met 1 eetlepels gemberpoeder, 2 theelepels gemalen kruidnagel, 2 theelepels piment en 1 theelepel gemalen nootmuskaat. Niet alles in huis? Gebruik in elk geval kaneel en vul aan met wat je wel hebt.

Mix alle droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, baksoda, zout, suiker en pompoenspice in een ruime kom. Voeg de melk, het vanille-extract, appelciderazijn en de pompoenpuree toe en meng tot een egaal beslag. Laat een paar minuten staan.

Verhit olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en schep steeds kleine beetjes beslag in de pan. In een flinke pan kun je er drie tegelijk bakken. Als de pannenkoeken na een minuut of twee los van de bodem komen, kun je ze heel voorzichtig omdraaien. Bak nog een minuut op de andere kant en haal dan uit de pan. Herhaal bovenstaande tot het beslag op is en maak tussendoor de pan eventueel schoon om aanbranden te voorkomen. Serveer met ahornsiroop en blauwe bessen.


Comments


bottom of page